Ministerstvo Zdravotníctva Načrtlo 11 Fáz Očkovania Proti COVID

Bratislava 20. januára (TASR) – Očkovanie proti koronavírusu sa bude na Slovensku uskutočňovať v jedenástich fázach, pričom podľa vyhlášky ministerstva zdravotníctva sa budú uprednostňovať slabé a staršie osoby.

Medzi jednotlivými očkovaniami bude musieť uplynúť najmenej 28 dní.  O očkovanie bude potrebné požiadať prostredníctvom centrálneho systému na webovej stránke korona.gov.sk.

Prvá fáza očkovania sa bude týkať zdravotníckych pracovníkov, študentov zdravotníckych a iných zdravotníckych špecializácií, ktorí sú v skutočnom kontakte s pacientmi COVID, personálu ošetrovateľského ústavu, sociálnych pracovníkov v teréne, nemocničného personálu, záchranárov, členov zdravotníckeho personálu  slúži pacientom COVID a personálu testujúcemu koronavírusy.

Ak sa v daný deň neobjavia všetci, ktorí požiadali o očkovanie, zostávajúce injekcie by sa mohli podať ľuďom vo veku najmenej 65 rokov, ktorým sa poskytuje zdravotná starostlivosť v rovnakom zariadení, alebo chorému človeku, ktorému hrozí vážne riziko vážneho pádu, chorím na koronavírusy bez ohľadu na ich vek.

Druhá fáza bude otvorená pre ľudí vo veku 85 rokov a viac, tretia pre ľudí nad 75 rokov a štvrtá pre ľudí starších ako 65 rokov. Všetci títo žiadatelia sa budú musieť zaregistrovať online.

Piata fáza bude zahŕňať ľudí s vysokým rizikom vážnych zdravotných problémov spôsobených COVID-19 bez ohľadu na ich vek, napríklad tých, ktorí sa liečia na rakovinu, tých, ktorí mali najmenej dvakrát ťažký zápal pľúc, ľudí s extrémnou obezitou, ľudí s chronickým ochorením  zlyhanie obličiek a srdca a osoby trpiace na AIDS a na závažné infekčné choroby.

Šiesta fáza sa bude týkať ľudí s dlhodobou remisiou rakoviny, obéznych ľudí a osôb trpiacich stredne závažnými duševnými chorobami a stredne závažnými poruchami imunity.

V siedmej fáze budú učitelia vo veku najmenej 55 rokov dostávať injekcie, kým ich v priebehu ôsmej fázy nebude môcť prijímať iný človek v rovnakej vekovej skupine.  Deviata fáza je vyhradená pre učiteľov, desiata pre ľudí vo veku minimálne 45 rokov a jedenásta pre osoby staršie ako 18 rokov.


Slovak Health Ministry Outlines 11 Phases for COVID Vaccination

Bratislava, January 20 (TASR) – Vaccination against coronavirus will be performed in eleven phases in Slovakia, with priority being given to the frail and elderly, according to a Health Ministry decree.

At least 28 days will have to pass between individual shots. It will be necessary to apply for vaccination via a central system on the korona.gov.sk website.

The first phase of vaccination will concern health-care professionals, students of medical and other health-care specializations who are in actual contact with COVID patients, care-home staff, social workers in the field, hospital staff, paramedics, members of the cloth serving COVID patients and coronavirus-testing staff.

If not all those who’ve applied appear for vaccination on a given date, the remaining jabs could be given to people aged at least 65 who are being provided with health care in the same facility or to a sick person in particular risk of falling seriously ill due to coronavirus, regardless of their age.

The second phase will be open to people aged 85 and over, the third to those over 75 and the fourth to people older than 65. All these applicants will need to register online.

The fifth phase will include people in high risk of serious health problems due to COVID-19, regardless of their age, such as those receiving treatment for cancer, those who’ve had severe pneumonia at least twice, extremely obese people, those with chronic kidney and heart failure, and those suffering from AIDS and from serious infectious diseases.

The sixth phase will concern people in long-term cancer remission, obese people, and those suffering from medium-level mental illnesses and medium-level immunity disorders.

In the seventh phase, teachers aged at least 55 will be given jabs, before other people in the same age group are allowed to receive them during the eighth phase. The ninth phase is reserved for teachers, the tenth for people aged at least 45 and the eleventh for people older than 18.